Sunday, February 12, 2012

Pehme ja mahlane tosca kattega õunakook


Üks kergemaid kooke, millega saavad vast kõik hakkama. Tunniga valmis ja väga mõnus näiteks hommiku kohvi kõrvale ampsamiseks. Originaalis oli kook ilma tosca katteta, kuid kuna ise olen suur tosca fänn (mõnus iirisemaitseline, hamba all krõbisev mandel, tegin veel topelt koguse), siis kohe ei saanud ilma selleta seda kooki teha. Kellele mandel ei meeldi, siis proovige ilma selleta ja te ei kahetse! Kook on pehme veel mitmeid päevi peale küpsetamist. Ideaalne näiteks külla kaasa võtta ;)!


Kook:

1.5 dl    jahu
1 dl       suhkur
1 sl        küpsetuspulber
0,25 sl   sool
1 tl        vanillisuhkur
3 tk       muna
3 sl        piim
800 g    õuna (4-7 tk)

Kate (siin ühekordse katte kogused, pildil kahekordne kate):

1 pakk   mandlilaastud
1,5 dl     vahukoor
2 sl         jahu
25 g       või
0,5 dl     suhkur

Kuumuta ahi 200 kraadini. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga. Koori õunad, eemalda südamik ja viiluta õhukesteks viilakateks.
Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, sool ja suhkur kausis. Lisa muna, õli ja piim. Sega ühtlaseks. Lisa segule õunad, sega natuke ja kalla saadud segu koogivormi ning pista ahju. Küpseta 25-40 minutit. Jälgi kooki! Kui kook hakkab natuke pealt juba pruuniks minema, on õige aeg katte valmistamist alustada.
Selleks pane pott pliidile, sinna sisse või sulama. Kui või on vedel, lisa mandlid, suhkur, vahukoor. Kuumuta paar minutit, pidevalt segades. ära lase keema minna. Siis võta korra kook ahjust, kalla peale kate (hõõru ühtlaselt laiali) ja pista kook tagasi ahju kuni 20 min. Jälgi kooki! Kui kook on pealt pruunikas, võta ahjust välja ja lase jahtuda. Sobib suurepäraselt ka soojana söömiseks!  Head isu!

















































No comments:

Post a Comment