Friday, February 17, 2012
Kook sõpradele! Ohtra kastmega kirsi toorjuustu kook
Kuna vahepeal on Sõbrapäev, siis otsustasin midagi eriti mõnusat nosimiseks küpsetada.
Olin seda kooki kunagi Otepääl ühe sõbra juures ka küpsetanud ja kuna siis oli seltskond ning see õhtu eriti meeldejääv, siis tulid kohe kallid sõbrad ja see kook meelde!
Koogiga peab küll natuke möllama, kuid tulemus on seda väärt ;).
Koogi põhi:
200 grammi küpsiseid (Digestive või need Selga küpsised (vanilje, tavalised, kondentspiima...ise katsetasin uusi Selga vahtrasiirupi küpsiseid)
50 grammi sulatatud võid
Koogi täidis:
600 g tootjuustu
1-2 tl vanillisuhkurt
1,5-2 dl suhkurt (maitse järgi)
2 spl jahu
2 muna
Kirsikaste:
50 g pruuni suhkurt (sobib ka demera ja fariinsuhkur (tegin just sellega, kuna kodus oli ainult see)
400-500 g kirsse (värsked või külmutatud (minu kook tehtud nendega), kuid usun, et ka kompott on OK, kuid sellel juhul ei jää kirsid koogi peal nii pontsakad) .
Valmistamine:
Kuumuta ahi 160 kraadini. Kata kas keeksi- või koogivorm küpsetuspaberiga (kuna ise kasutasin südamekujulist vormi, siis seda ei kasutanud ja sellepärast ka kooki sealt välja võtta ei saanud).
Pane küpsised kaussi ja suru kas klaasi või tassi põhjaga peenikeseks puruks. Lisa sulatatud või (mina lisasin või enne purule ja panin korra mikrosse). Siis suru segu koogivormi ja patsuta tugevaks.
Segu valmistamiseks võta üks suur kauss ja pane sinna toorjuust, lisa suhkur ning vanillisuhkur ja sega ühtlaseks. Siis lisa munad ja klopi ühtlaseks. Vala segu koogivormi ning pane kook ahju. Küpseta umbes tund aega, kuni kook on pealt ühtlaselt helepruun. Tõsta kook ahjust välja ja jahuta (mina tõstsin korra õue).
Kastme valmistamiseks kalla suhkur pannile ja kuumuta natuke (kuni see natuke sulama hakkab). Siis lisa (sulatatud) kirsid ja sega suhkruga. Kuumuta 2-4 minutit, kuid jälgi, et kirsid ei muutuks liiga pudedaks. Seejärel kalla kaste läbi sõela nii, et kirsid jääks sõelale ja kaste läheks tagasi panniga pliidile. Keeda kastet edasi, kuni tekib keskmise paksusega magus kirsikaste.
Serveerimiseks (kui kasutad küpsetuspaberit) tõsta kook vormist välja, aseta alusele ja lao peale kirsid. Serveerimisel kalla üle ohtra kirsikastmega. Head isu!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment