Friday, February 17, 2012

Mahlane pikkpoiss ohtra majoneesi ja juustuga




Kuna külmas oli üks hakkliha, siis otsustasin üle pika aja midagi vana ja head küpsetada - pikka poissi :).
Mõnus on see, et seda saab suht vähestest komponentidest päris suure koguse. Ideaalne toit, mida perele mitmeks päevaks või suuremale seltskonnale üheks õhtuks valmistada. Valmib kiiresti ja ilma erilise vaevata. Majonees muudab hakkliha eriti mahlaseks ja juust teeb pealmise kihi mõnusaks ja krõmpsuvaks,
  Lisaks keetsin 10-15 min kartuleid ja porgandeid soolaga vees (võib ka otse ahjuvormi panna, kuid mul on juhtunud, et jäävad siis seest toored ja kõrbevad väljast liiga ära, seega ei tahtnud riski võtta).
  Omast käest võin väita, et üldjuhul meesperele maitseb see roog väga ;).


Nii...mis meil siis vaja läheb?

 500 g   hakkliha
 1 tk      toores kartul
 2 viilu   saia
 0,5 dl   vett
 1 tk      väike sibul või pool suurt sibulat
 2  tk     muna
 2 tl        soola
1 tk       musta pipart
maitse järgi hakklihamaitseainet (kui soovi, mina panin)

Kate:

1 dl     majoneesi
1-2 dl  riivjuustu (maitse järgi)

Kartulid ja porgandid:

täpselt niipalju kui vormi mahub :)
peale natuke soola või Vegeta maitseainet ja/või näiteks kuivatatud tüümiani või rosmariini

Valmistamine:

Esiteks koori kartulid ja porgandid. Nüüd kui tahad enne neid keeta, siis jäta 1 kartul välja ja pane ülejäänud 10-15 minutiks soolaga keema. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  Seejärel riivi see üksik kartul, pane suuremasse kaussi ja lisa hakkliha. Pane saiaviilud vette paisuma 3-5 minutiks. Lisa hakkliha segule kaussi vesi, munad, maitseained. Pigista nüüd sai veest kuivemaks ja lisa segule. Sega kahvliga nii, et sai läheks pudruks ning siis sõtku kätega pätsiks.
  Aseta päts ahjuvormi või plaadile ja vormi edalse sobiva pikkuse ja laiusega pikkpoiss. Kata pikkpoiss majoneesi ja riivjuustuga. Kurna nüüd keenud kartulid ja porgandid ning aseta pikka poisi kõrvale ning puista üle soolaga (kui vajalik) ja ürtidega. Pane nüüd roog ahju ja küpseta 60-80 min (oleneb ahjust). Toit on valmis kui juust muutub pealt pruunikaks ja krõbedaks.  Head Isu!

2 comments: